Fra skieldorado til sommermagi på Gausta

Når snøen smelter og våren kommer, åpner det seg nye muligheter ved Norges flotteste fjell, Gaustatoppen. I områdene på og rundt Gausta er det lagt til rette for fine turmuligheter hele året. Ta deg tid til nye eventyr for nå blir det enda flere aktiviteter og guidede turer for hele familien som en del av satsingen i sommerhalvåret på Gausta.

Det nok få i landet som ikke kjenner til Gausta og Gaustatoppen etter all mediedekningen de siste årene. Gausta har blitt et av Norges største og mest attraktive stedene for ski- og hytteturister. I DN´s skiguide for 2020 kommer stedet inn på en knallsterk 7. plass som toppturdestinasjon og har stadig klatret på den attraktive listen over Norges beste skidestinasjoner.

Gausta, er et av Norges mest spennende destinasjoner akkurat nå, med stor utvikling innenfor skisenteret, hotell, aktivitetstilbud og fasiliteter. Utviklingen og visjonene for området skaper ringvirkninger med blant annet stor tilvekst av nye hytter og gjester i området. Gausta gjør fremskritt på flere plan, som blir lagt merke til, en av dem er den pågående kvalitetshevingen på mat og mattilbudet. Det jobbes aktivt med å skape gastronomiske opplevelser som gjester tar med seg inn i minnebøkene, og som de ønsker å komme tilbake til. 

Gausta Skisenter, ved foten av Telemarks høyeste fjell, ligger som et teppe utover destinasjonen, og som gir nærmest ski in/out for de aller fleste som finner veien hit. Å kjøre ski i gode, lekne løyper, mens du nyter den magiske utsikten over majestetiske Gaustatoppen og Vestfjorddalen med historiske Rjukan, gir en helt spesiell følelse. Høydeforskjellen kan få andre skidestinasjoner i landet måle seg mot – for kjøper du billett til Gaustabanen, Forsvarets “hemmeligholdte” bane inne i fjellet, kan du ta deg opp til 1883 moh. med skiene dine uten å ofre en eneste kalori. Fra toppen kan du se del av landet på godværsdager, mens du velger deg den perfekte snøfylte og uberørte rennen ned mot dalen. Ikke rart at mange mener Gausta gir den rette og gode alpefølelsen! 

Nå som sommeren er i anmarsj, er vi spente på nye planer for destinasjonen og hva som er satsingen fremover. På telefon med daglig leder for Gaustablikk Høyfjellshotell, John Kristian Stubban, spør vi like greit om hva vi kan forvente oss av tilbud på Gausta i den nærmeste tiden. 

Hva er det som gjør Gausta så spesielt om sommeren?

– Gausta er ikke bare som et postkort med vakre Gaustatoppen som den største turistmagneten, men her finnes det så mange flere muligheter for de helt unike og minnerike opplevelser og aktiviteter som gjør sommeren komplett for barnefamilier, par, vennegjenger og godt voksne. Med umiddelbar nærhet til en buffet av aktiviteter skal det godt gjøres å kjede seg på Gausta. Her finnes det alltid noe å finne på, gjennom hele ferien, kan John Kristian Stubban fortelle. 

Hva er kan turistene glede seg mest til i år på Gausta?

– I år har vi satset ekstra stort på å tilby våre sommergjester et bredt og spennende tilbud av barneaktiviteter, guidede turer og sosiale (men koronasikre) sporter som ikke bare passer perfekt for våre yngste VIP gjester, men også for de voksne, kan en tydelig engasjert daglig leder meddele.

– De to største nyhetene i år er at vi har anlagt Norges høyestliggende padlelanlegg med to baner med “Instagram-vennlig” bakgrunn, rett ved siden av Gaustablikk Høyfjellshotell. Den andre store nyheten for i år er en ny 9-hulls frisbeegolfbane i området rundt Gaustablikk og Gausta Skisenter.

– I tillegg har vi allerede et godt velværeprodukt med våre populære flytende badstuer, svømmebasseng, relax-avdeling, terrasse med solsenger og utsikt mot Gaustatoppen, steambad og jacuzzi. Vår dyktige velværeterapeut, som kun har høstet gode tilbakemeldinger, tilbyr massasje- og ansiktsbehandlinger i rolige og komfortable omgivelser, med mulighet for behandlinger utendørs! Høres ikke dette helt fantastisk ut?!, sier en opprømt John Kristian Stubban.

Gausta er med på alle fronter både som sponsor og utstiller (Gaustablikk Høyfjellshotells dyktige kokker) på festivalen. De kommer ned til torget for å lage og servere god mat til våre gjester. 

Hvorfor er det viktig for dere å være med som samarbeidspartner på Rjukan Matfestival? Spesielt da med tanke på Gausta som destinasjon for lokale og turister. 

– Det er svært viktig for Gausta å være en viktig bidragsyter til en nyopprettet og spennende festival som setter maten i fokus. Rjukan og Tinn har en matkultur som vi kan være svært stolte av. Det må vises! Vi har som et av våre satsningsområder å utvikle matkonsepter på destinasjonen og tilby mat av ypperste kvalitet på Gausta. Våre gjester elsker god mat, og det gjør vi også! Det er klart maten er noe av det viktigste vi leverer. Rjukan Matfestival er en ypperlig arena for å vise lokalbefolkningen og turister hva man kan glede seg over ved å besøke en av våre restauranter og spisesteder. Våre dyktige kokker har høy yrkesstolthet og leverer kvalitet på hver eneste tallerken, hver eneste dag. Velger du å spise på Gausta, skal du være sikker på at du går fra bordet med en mett og god følelse inni deg. En følelse du vil kjenne på igjen, så vi sier alltid på gjenblikk!, sier den matglade daglige lederen.

Hva tenker du om Rjukan Matfestival som en årlig happening på torget?

– Rjukan Matfestival er en viktig happening for å vise mangfoldet og de gode kvalitetene ved samtlige spisesteder og restauranter i Tinn og Rjukan. I tillegg er det svært viktig å skape liv og røre på torget i sentrum av Rjukan, som igjen gir ringvirkninger for aktører, butikker og næringsliv i området. Vi håper Rjukan Matfestival blir svært vellykket og ønsker arrangøren lykke til med gjennomføringen, avslutter John Kristian Stubban, daglig leder på Gaustablikk Høyfjellshotell.

Som en nystartet festival er vi naturligvis veldig stolte av å ha med Gausta på laget. Det at vi får tillit fra en så stor aktør fra første året betyr mye. Og vi ser virkelig frem til festivalstart, da skal vi skape magi sammen på Rjukan torg. 

Fem kjappe

Hvem lager maten hjemme?

Der er vi nok ganske tradisjonelle. Kona er best på hverdagsmat, mens det er jeg som håndterer grillen. Men oftere og oftere lager vi mat sammen når vi har litt bedre tid, det er alltid hyggelig, særlig med et glass “kokkevin”.

Favorittmat og drikke?

Jeg er nok aller mest glad i god sjømat, med rosévin til – da er det sommer!

Hva skal du i sommer?

Store deler av sommeren skal selvsagt tilbringes på Gausta og i Tinn, forhåpentligvis sammen med familien. Men jeg drømmer også om en tur til Portugal på slutten av sommeren, om grensene åpnes. Hvis ikke blir det nok en avstikker til Trondheim og en tur til Stavanger for å besøke familie.

Favorittsted i Tinn?

Her er det Gausta hele året som gjelder! For å være enda litt mer spesifikk; terrassen på Gaustablikk Høyfjellshotell med verdens beste utsikt mot Gaustatoppen.

Hvem er ditt forbilde?

Mitt livs største forbilde har alltid vært min mormor, særlig på grunn av de verdiene som hun lærte meg, inklusive gleden over et godt måltid.

Flere nyheter

Fra skieldorado til sommermagi

Seterliv for store og små