Melk er gull fra setra

Kanskje er det noe spesielt med gresset rundt setra på Bergstaulen og i Austbygde der geitene fra Stordalen Gardsbruk beiter. Det er uansett ingen tvil om at de stortrives, for brunosten som produseres her ble i 2018 kåret til verdens beste, og ble nr 2 av alle ostene i oste-VM.

Kanskje har det også noe med at den lages basert på en over 100 år gammel oppskrift. Osten er av tinntradisjon, helfeit og go. Hemmeligheten er godt bevart og forvaltet av Barbro Stordalen og hennes mann Ronny Eiksund Sterten, som vi er stolte av å ha med som utstillere på festivalen. 

I tillegg til å produsere sabla god brunost er det store sjanser for at de også har med sed brau (flattbrød), fenalår, geiterømme, geitesmør, og geitekjøtt. Når vi plukker opp tråden og det svarer i andre enden er det en blid og fornøyd Barbro som svarer.

Hvordan går det på gården om dagen?

– Folk og fe har nå flyttet fra gården i Austbygde til Bergstaulen. Lørdag 26 juni åpner nemlig gården for folk!

Hver eneste vår blir dyrene fraktet til Bargstaulen for å beite i utmark, og det var morsomt å se video fra geiteslippet. De er noen morsomme skapninger, forteller Barbro. 

– Geiter er for eksempel annerledes enn kuer. De må ha ro på seg til å finne ut av ting. De voksne er veldig opptatt av å finne ut om alt er som før, og det er bare å henge med når de slippes. Her skal gamle steder oppsøkes og alt skal under kontroll.

Ser du frem til festivaldagene og hva tror du om Rjukan Matfestival?

– Vi ser frem til å vise frem hva vi produserer. Det er en gylden anledning til å la gjestene på festivalen smake på våre produkter.

– Vi håper festivalen blir en årlig opplevelse for turister og lokale. Her er det mulig å oppleve noe man ikke gjør til vanlig. Litt som  strikkhoppingen – bare på en annen måte.

Vi vil gjerne takke dere for veldig god støtte til oss og festivalen siden første møte i november 2020, Barbro.  

Fem kjappe

Hvem lager maten hjemme?

Begge to. Ronny er blant annet helt rå på pasta og pizza!

Favorittmat og drikke?

Barbro: Elsker elgkjøtt på vinteren . Naturlig smaker er viktig. Ikke så mye salt.

Ronny: Fenalår og Rakfisk og Barbro sin potetsalat

Barbro: Hvitvin og sider

Ronny: Foretrekker hvitvin

Hva skal du i sommer?

Rjukan Matfestival og Mersmak. Så er det foredling av gardens råvarer. 

Favorittsted i Tinn?

Stordalen Gardsbruk.

 

Hvem er ditt forbilde?

Margit Tollefsjord. Tradisjonsbæreren, som Barbros foreldre kjøpe gården av.  Det er hun som videreførte arven til gården.

Flere nyheter

Fra skieldorado til sommermagi

Seterliv for store og små