Rjukans betydning for matproduksjon

Det er utrolig spennende å dykke ned i mathistorien til Rjukan, Tinn og Telemark. Faktisk er mat grunnlaget for Rjukan slik vi kjenner byen! Betydningen av kunstgjødsel i matproduksjon og starten på det industrielle eventyret i Norge er i dag verdenshistorie.

Industrirevolusjon

Industriarven på Rjukan handler om fossefall, strøm, kjemiske prosesser, rallare, industri og mye annet – men dypest sett handler det om mat. Det handler om kunstgjødsel og hvordan man kunne forenkle bondens arbeid og produsere mer mat til befolkningen i verden. Dette ble starten på en ny industriell revolusjon i Norge, og det som i dag er oppført på UNESCO sin verdensarvliste som Rjukan-Notodden industriarv.

Sam Eydes rolle i å bringe lysbueovnen fra idé til industri kan ikke overvurderes, selv om også to andre grunnleggere av Hydro, Kristian Birkeland og Marcus Wallenberg, spilte helt sentrale roller. Likevel er det ikke uten grunn at det er Sam Eyde dere vil se speide utover festivalen på Rjukan Torg.

Sam Eyde hadde stor apetitt for bordets gleder. Allerede fra barndomshjemmet i Arendal var han vant til gode måltider, der tjenestepiken Oselia Osuldsen stod ved grytene hos den velstående familien Eyde i det som da var Norges rikeste by. Oselia var utvilsomt både pliktoppfyllende og dyktig på kjøkkenet, og etterlot seg en kokebok og notater med 280 oppskrifter.

Utviklingen av industrien introduserte Tinn for helt nye mattradisjoner, og middagsselskaper ble verdsatt som arena for hyggelige sammenkomster og dypere samtaler. Det var også over en bedre middag at Sam Eyde og Kristian Birkeland møttes for første gang – og som Sam Eyde senere karakteriserte som «Den norske kvelstoffindustriens fødselsdag»

 

Flere nyheter

Fra skieldorado til sommermagi

Seterliv for store og små