HOVEDSPONSOR

Gausta

I hjertet av Telemark

More Mountain.

Bare 18 mil fra Oslo og 44 mil fra Göteborg. Gausta ligger på omkring 1000 meters høyde over Rjukan og Vestfjorddalen, i hjertet av Telemark. Og enda høyere ligger majestetiske Gaustatoppen – et av Norges mest ikoniske fjell, som rager hele 1883 meter over havet. Gausta byr på fantastiske opplevelser og aktiviteter 365 dager i året – alpinkjøring, vandreturer, sykling, langrenn og isklatring.

Allerede nede i Vestfjorddalen på veien opp til Gausta legger du merke til hva det er som skiller denne destinasjonen fra andre fjelldestinasjoner i Skandinavia. Mer fjell, kort og godt. More Mountain. For når du har forsert de buktende veiene opp til Gausta, så fortsetter fjellet bare videre oppover – hele 900 meter til.

På klare dager kan du se en sjettedel av Norges areal fra Gaustatoppen. Dit opp kommer du deg ved hjelp av Gaustabanen, den helt spesielle skinnegående banen som går opp til toppen, inni fjellet. Du kan selvfølgelig også gå opp på ski eller på bena. Hvert år har toppen cirka 100.000 besøkende, med en enorm økning de senere årene.

Gaustatoppen besøkes av fjellvandrere om sommeren og offpiste-kjørere om vinteren. Den store høydeforskjellen fra Gaustatoppen og ned til Rjukan gir Gausta et enormt potensial som skidestinasjon. På sikt kan det bli mulig å stå på ski hele veien ned og oppleve en høydeforskjell på hele 1650 meter – og kanskje er det ikke så lenge til heller. Allerede i 1939 ble det anlagt en utforbakke her, myntet på alpin-VM i 1940. Men så brøt andre verdenskrig ut og bakken grodde igjen. Nå diskuterer man muligheten for å rydde bakken på nytt og sette opp en gondolbane. 

På Gausta Skisenter i hjertet av Telemark finner du et alpinanlegg i skikkelig fjellmiljø, uten kompromisser og uten lange heiskøer. Med sine 35 bakker, tre barneområder, to terrengparker og utfordrende frikjøring har Gausta noe å tilby alle.

Gausta Skisenter er en sammenslåing av tidligere Gaustablikk Skisenter og Gaustatoppen Skisenter. Nå som hele systemet er satt under felles regi, er ambisjonsnivået høyere enn noensinne, med både bedre samkjøring og større snøproduksjon.

Skianlegget strekker seg fra Vatnedalen via Gaustablikk til Hovdestaul og Gaustatoppen. Legg til muligheten for å kjøre helt opp til Gaustatoppen med Gaustabanen, så har du en fallhøyde og et vanskelighetsnivå som du ikke finner andre steder nord for alpene. Du kan velge mellom alt fra varierte svarte og røde løyper ved Gaustablikk, myke blå og grønne løyper for herlige carvingopplevelser ved Hovdestaul og offpiste med eller uten guide fra toppen.