HOVEDSPONSOR

Hima seafood

Hima Gir gass på Rjukan 

Premium oppdrettsørret

I 2023 starter Hima produksjon av premium oppdrettsørret på Rjukan – i det som blir verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for ørret – basert på toppmoderne teknologi.

Telemark er kjent for sine dype, krystallklare og kalde fjellvann med masse mineraler, omgitt av høye fjell. I dette miljøet trives ørreten godt.

På Rjukan skal Hima etablere verdens største landbaserte ørretfarm basert på resirkuleringsteknologi, også kjent som RAS. Denne teknologien er den mest bærekraftige, skalerbare og miljøvennlige formen for akvakulturproduksjon som er tilgjengelig i dag. Når anlegget er ferdigstilt og fullt operativt, vil det produsere ca 9.000 tonn ørret, noe som tilsvarer 22.000.000 middager per år.

Osland Havbruk vil stå for rognleveranser, og det er inngått partnerskap med Villa Seafood, som vil være ansvarlig for salg, distribusjon prosessering og markedsføring av det ferdige ørretproduktet.

Rjukan har en vannkilde av høy kvalitet liggende under anlegget. Riktig vannkvalitet er helt avgjørende for smaken på fisken. Rjukan ligger sentralt, med kort vei til båtkai og flytransport. Innen 12 timer kommer man seg til store deler av Europa.

Det pågår også prosjekter knyttet til å utnyttet biprodukter av produksjonen, som for eksempel omega 3, gjødsel og biogass, og som kan gi en utvidet verdikjede.

Det er ventet at produksjonen vil nå full kapasitet i 2025. Det første spadestikket for anleggsarbeidet er ventet våren 2021.